MENU CLOSE
f-anazitisi logo

4 Νοεμβρίου 2024 Η διατροφή υπό αντιπηκτική αγωγή με κουμαρινικά

Η διατροφή υπό αντιπηκτική αγωγή με κουμαρινικά

Η λήψη αντιπηκτικής αγωγής έχει θεμελιώδη σημασία για την πρόληψη και αντιμετώπιση θρομβωτικών επεισοδίων. Τα κουμαρινικά αντιπηκτικά δρουν ως ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ, και για περισσότερο από μισό αιώνα αποτελούσαν τα επικρατέστερα αντιπηκτικά φάρμακα.

Ωστόσο, τα κουμαρινικά αντιπηκτικά παρουσιάζουν σοβαρά μειονεκτήματα, όπως η απαίτηση ειδικών διατροφικών οδηγιών παράλληλα με τη λήψη τους, με στόχο την  αποφυγή μεγάλων διακυμάνσεων του αντιπηκτικού αποτελέσματος με τις ίδιες δόσεις φαρμάκου, που ενδέχεται να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Η μεταβολή της δράσης των κουμαρινικών αντιπηκτικών (όπως η ασενοκουμαρόλη) σε σχέση με τη διατροφή, καθώς και οι προτεινόμενες συμβουλές προς τους επαγγελματίες υγείας, αναφέρονται διεξοδικά στην ενότητα «Φάρμακο & Διατροφή» της f-anazitisi.

Case study: Acenocoumarol

Στην καρτέλα «Φάρμακο & Διατροφή» για τη δραστική ουσία Acenocoumarol είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες για το προφίλ της αλληλεπίδρασης με συγκεκριμένες ομάδες τροφών ή συστατικών τροφίμων:

1. Φαρμακευτική αλληλεπίδραση: Το τρόφιμο επηρεάζει τη φαρμακοκινητική ή τη φαρμακοδυναμική της δραστικής ουσίας (ή και αντίστροφα).

Τροφές που ενισχύουν τη δράση της ασενοκουμαρόλης και καλό είναι ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ:

Τροφές πλούσιες σε σαλικυλικά (ντομάτες)

Οινοπνευματώδη ποτά

Τροφές με αντιαιμοπεταλιακή δράση (σκόρδο)

Χυμός Cranberry

Ιχθυέλαια

Φυτικά προϊόντα ή ροφήματα (quilinggao, μπαχαρικά, φασκόμηλο)

Βιταμίνη Ε

Παγωτά

Τροφές που μειώνουν τη δράση της ασενοκουμαρόλης και καλό είναι ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ:

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ (λάχανο)

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες σόγιας (έτοιμα γεύματα)

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (αβοκάντο, ακτινίδια)

Τροφές πλούσιες σε συνένζυμο Q10 (σπόροι σουσαμιού)

Τροφές που περιέχουν κουμαρίνη (βερίκοκα)

 

 

2. Αλληλεπίδραση που επηρεάζει τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου: Το τρόφιμο ενδέχεται να αναστέλλει ή να ενισχύει κάποια από τις παρενέργειες της δραστικής ουσίας.

Συστήνεται να καταναλώνονται τροφές που καταπολεμούν τη ναυτία (πιπερόριζα – ginger) κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς η ασενοκουμαρόλη μπορεί να προκαλέσει ναυτία.

3. Αλληλεπίδραση σχετικά με την πάθηση: Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται για τη βέλτιστη έκβαση της πάθησης.

Τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται:

  • Τροφές πλούσιες σε λιπαρά (βούτυρο, μοσχάρι, πέτσα από κοτόπουλο, πλήρες γάλα, κ.α.).
  • Υποκατάστατα ζάχαρης (ασπαρτάμη).
  • Βασιλικός πολτός.

Τέλος, παρέχονται γενικές πληροφορίες για τη σχέση φαρμάκου - τροφής σε όλα τα επίπεδα, από τον τρόπο & χρόνο λήψης του φαρμάκου, γενικές συμβουλές, καθώς και οδηγίες για τη λήψη του κατά την περίοδο της γαλουχίας:

  • Να λαμβάνεται με τροφή.
  • Να ακολουθείται ισορροπημένο διαιτολόγιο κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
  • Να αποφεύγεται η λήψη της ασενοκουμαρόλης σε περίπτωση ύπαρξης πεπτικού έλκους ή αιμορραγίας στο ΓΕΣ.
  • Να αποφεύγεται ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της αγωγής. Σε περίπτωση θηλασμού θα πρέπει να γίνεται προσεκτικός έλεγχος των τιμών PT/INR στη γυναίκα και προληπτική χορήγηση 1mg βιταμίνης Κ εβδομαδιαίως στο βρέφος.