Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) χορηγούνται ευρύτατα και αποτελούν μια από τις κατηγορίες φαρμάκων με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο φαρμακείο. Ωστόσο, συχνά ευθύνονται για την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών ως αποτέλεσμα των πολυάριθμων, και πολλές φορές άγνωστων, αλληλεπιδράσεών τους με άλλα φάρμακα.
Μια τέτοια περίπτωση είναι ο συνδυασμός των ΜΣΑΦ με διουρητικά σκευάσματα, που ενέχει τον κίνδυνο νεφρικής βλάβης, αυξάνοντας τις απαιτήσεις για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, ιδιαίτερα σε θερμές περιόδους όπως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Προκειμένου να παρέχει τη σωστή συμβουλή προς τον υπερτασικό ασθενή, ο φαρμακοποιός πρέπει να γνωρίζει για αυτή την αλληλεπίδραση. Όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται μπορεί να τις αντλήσει από την ενότητα «Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων» της f-anazitisi.
Case study: Furosemide & Aceclofenac
Η λήψη ΜΣΑΦ, όπως η ασεκλοφενάκη, έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της σύνθεσης προσταγλαδινών και τη μείωση της αποτελεσματικότητας των διουρητικών, όπως η φουροσεμίδη. Συνεπώς υπάρχει η πιθανότητα επίδρασης στη λειτουργία των νεφρών και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, και προκύπτει αλληλεπίδραση ήπιας σοβαρότητας.
Στην καρτέλα Furosemide vs Aceclofenac, περιέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και προσφέρεται η κατάλληλη συμβουλή ως εξής:
- Μηχανισμός: Τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο, πού δρουν και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι δύο δραστικές ουσίες.
Αναστολή (από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) των προσταγλανδινών, που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της αιμοδυναμικής των νεφρών.
- Αποτέλεσμα: Ποια η συνέπεια σε επίπεδο φαρμακοκινητικής και φαρμακοδυναμικής.
Ελάττωση της δράσης των διουρητικών της αγκύλης.
- Ανεπιθύμητη ενέργεια: Ποιες οι παρενέργειες που αντιμετωπίζει τελικά ο ασθενής σε επίπεδο οργάνου ή συστημικά.
Απορρύθμιση του υπερτασικού ασθενή.
- Συμβουλή για τον επαγγελματία υγείας:
Για τον Φαρμακοποιό: Kαθησυχάστε τον ασθενή για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που λαμβάνει και παραπέμψτε τον σε ιατρική εξέταση για τη ρύθμιση της δόσης του διουρητικού ή την αντικατάσταση του μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους.
Για τον Ιατρό: Μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί η δόση των διουρητικών της αγκύλης. Εάν η διούρηση είναι ανεπαρκής, θα χρειαστεί αντικατάσταση του μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους από άλλο.
Image by: https://www.freepik.com/free-photo/top-view-pills-bowl-with-glass-water_7937420.htm#fromView=search&page=4&position=27&uuid=fbb8bb6f-a6c0-4eaf-9932-f6a12845ed3e