MENU CLOSE
f-anazitisi logo

1 Ιουλίου 2024 Οστεοπόρωση: Πώς η διατροφή επηρεάζει τη φαρμακευτική αγωγή

Οστεοπόρωση: Πώς η διατροφή επηρεάζει τη φαρμακευτική αγωγή

H οστεοπόρωση και οι αντίστοιχες διαταραχές της οστικής υγείας αποτελούν καταστροφικές παθήσεις, με παγκόσμιο επιπολασμό. Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ., 1.600.000 κατάγματα ισχίου ετησίως προσμετρώνται στον απολογισμό της οστεοπορωτικής νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα διφωσφονικά άλατα αποτελούν κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, η διατήρηση της σκελετικής υγείας βασίζεται και στην υιοθέτηση των κατάλληλων διατροφικών συνηθειών, που όμως δε θα πρέπει να αλληλεπιδρούν με την απορρόφηση και το μηχανισμό δράσης του φαρμάκου.

Προκειμένου λοιπόν να μεγιστοποιηθεί το όφελος από τη λήψη διφωσφονικών, ο φαρμακοποιός οφείλει να καθοδηγεί σωστά τον ασθενή. Μέσα από την f-anazitisi και την ενότητα «Φάρμακο & Διατροφή» μπορεί να αντλήσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την αλληλεπίδραση διαφόρων ομάδων τροφίμων με τα διφωσφονικά άλατα.

Case study: Alendronate

Στην καρτέλα «Φάρμακο & Διατροφή» για τη δραστική ουσία Alendronate είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες για το προφίλ της αλληλεπίδρασης με συγκεκριμένες ομάδες τροφών ή συστατικών τροφίμων:

  1. Φαρμακευτική αλληλεπίδραση: Το τρόφιμο επηρεάζει τη φαρμακοκινητική ή τη φαρμακοδυναμική της δραστικής ουσίας (ή και αντίστροφα).

Τροφές που περιέχουν καφεΐνη (καφές, σοκολάτα) και χυμοί (χυμός πορτοκαλιού):

  • Αποτέλεσμα: Η βιοδιαθεσιμότητα της αλενδρονάτης ελαττώνεται έως και 60%.
  • Συμβουλή: Να μη λαμβάνεται ταυτόχρονα με τροφές που περιέχουν καφεΐνη ή/και χυμό πορτοκαλιού.

Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι):

  • Αποτέλεσμα: Ταυτόχρονη λήψη αλενδρονάτης και γαλακτοκομικών προϊόντων και γενικά τροφών πλούσιων σε ασβέστιο μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της απορρόφησής της.
  • Συμβουλή: Να μη λαμβάνεται ταυτόχρονα με γαλακτοκομικά προϊόντα και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.
  1. Αλληλεπίδραση σχετικά με την πάθηση: Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται για τη βέλτιστη έκβαση της πάθησης.

Τροφές που συστήνεται να καταναλώνονται:

  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D (κρόκος αυγού, μουρουνέλαιο, σαρδέλες με το σκελετό τους, σολωμός).
  • Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, τουλάχιστον 2 ώρες μετά τη λήψη της αλενδρονάτης (βερίκοκα, γάλα, γιαούρτι, σπανάκι, κ.α.).
  • Τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα (λινέλαιο, σαρδέλες, σκουμπρί, σολωμός, τόνος).

Τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται:

  • Τροφές πλούσιες σε νάτριο, οι οποίες επιταχύνουν την απέκκριση ασβεστίου από τον οργανισμό (αλάτι, παστά).
  • Οινοπνευματώδη ποτά, που επιδεινώνουν την οστεοπόρωση (αλκοόλ).

Τέλος, παρέχονται γενικές πληροφορίες για τη σχέση φαρμάκου - τροφής σε όλα τα επίπεδα, από τον τρόπο & χρόνο λήψης του φαρμάκου, γενικές συμβουλές, καθώς και οδηγίες για τη λήψη του κατά την περίοδο της γαλουχίας:

√ Συστήνεται να λαμβάνεται με κενό στομάχι ή 2 ώρες μετά το γεύμα, με 1 ποτήρι νερό.

√ Να αποφεύγεται ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της αγωγής με αλενδρονάτη.

√ Η αλενδρονάτη μπορεί να προκαλέσει γαστρικό ερεθισμό, ναυτία, δυσκοιλιότητα, διάρροια και τυμπανισμό.

 

Image by: https://www.freepik.com/free-photo/top-view-milk-eggs-arrangement_9095286.htm