Η L-τυροσίνη είναι ένα σημαντικό αμινοξύ το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες συντίθεται σε επαρκείς ποσότητες από τον οργανισμό. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή σημαντικών νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η επινεφρίνη.
Αυτές της οι ιδιότητες την καθιστούν ένα πολύτιμο συμπλήρωμα διατροφής, που συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, της συγκέντρωσης και της ενέργειας. Παρόλα αυτά, από τη συγχορήγησή της με συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (αναστολείς ΜΑΟ), μπορεί να προκύψουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ο φαρμακοποιός, προκειμένου να παράσχει τη σωστή συμβουλή προς τον ασθενή, οφείλει να είναι ενήμερος για τον ακριβή μηχανισμό αλλά και τα αποτελέσματα αυτής της αλληλεπίδρασης. Αυτό θα το επιτύχει μέσω της f-anazitisi και της νέας ενότητας «Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων & Συμπληρωμάτων διατροφής».
Case study: Phenelzine & L-τυροσίνη (Tyr)
Η φαινελζίνη είναι ένας μη αναστρέψιμος, μη εκλεκτικός, αναστολέας ΜΑΟ που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Ανακουφίζει από τα καταθλιπτικά συμπτώματα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης στον νευρώνα.
Έχει συνεπώς παρατηρηθεί πως από τη συνεργιστική δράση της φαινελζίνης και της L-τυροσίνης προκύπτει σοβαρή αλληλεπίδραση.
Στην καρτέλα της αλληλεπίδρασης Phenelzine vs L-τυροσίνη (Tyr), περιέχονται όλες οι πληροφορίες και παρέχεται η κατάλληλη συμβουλή ως εξής:
- Μηχανισμός: Τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο, πού δρουν και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι δύο ουσίες.
Πιθανή συνεργιστική δράση στην έκλυση νευροδιαβιβαστών.
- Αποτέλεσμα: Ποια η συνέπεια σε επίπεδο φαρμακοκινητικής και φαρμακοδυναμικής.
Πιθανή αύξηση των επιπέδων κατεχολαμινών, όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.
- Ανεπιθύμητη ενέργεια: Ποιες οι παρενέργειες που αντιμετωπίζει τελικά ο ασθενής σε επίπεδο οργάνου ή συστημικά.
Πιθανή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών υπερτασικών κρίσεων, με συμπτώματα όπως έντονη κεφαλαλγία, οπτικές διαταραχές, δυσκολία στη σκέψη, λήθαργο, επιληπτικές κρίσεις, πόνο στο στήθος, ανεξήγητη ναυτία ή έμετο. Πιθανή αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
- Συμβουλή για τον επαγγελματία υγείας:
Για τον Φαρμακοποιό: Να αποφεύγεται η χορήγηση του παραπάνω συνδυασμού φαρμάκων. Ενημερώστε τον ασθενή για την αλληλεπίδραση αυτή. Διαπιστώστε ότι ο ασθενής έχει αναφέρει όλα τα φάρμακα που λαμβάνει στον ιατρό του, συμπεριλαμβανομένων και των συμπληρωμάτων διατροφής. Ενθαρρύνετε τον ασθενή να επισκέπτεται τακτικά το γιατρό του.
Για τον Ιατρό: Να αποφεύγεται η χορήγηση του παραπάνω συνδυασμού. Εφόσον κρίνεται απαραίτητη η συγχορήγηση, απαιτείται στενή παρακολούθηση του ασθενούς για τυχόν σημεία και συμπτώματα υπερτασικής κρίσης, καθώς και συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο.
Image by: https://www.freepik.com/free-photo/close-up-doctor-coronavirus_11380380.htm#fromView=search&page=1&position=34&uuid=fbdeecd9-e261-4ac4-976a-d16ec3ec3691