Η θεραπεία με κορτικοστεροειδή χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα παθήσεων με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αρκετά συχνά άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη απαιτείται να λάβουν -ταυτόχρονα με την αντιδιαβητική θεραπεία τους- αγωγή με κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση μίας άλλης πάθησης.
Παρά τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, τα κορτικοστεροειδή παρουσιάζουν πολλαπλές ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδιαίτερα για τους διαβητικούς ασθενείς, εξαιτίας της ισχυρής επίδρασης που έχουν στο μεταβολισμό της γλυκόζης (λόγος για τον οποίο συχνά αναφέρονται ως γλυκοκορτικοειδή).
Ο φαρμακοποιός οφείλει να είναι ενήμερος για αυτήν την αλληλεπίδραση και να είναι σε θέση να παρέχει τη σωστή συμβουλή προς τον ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό θα το επιτύχει μέσω της ενότητας «Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων» της f-anazitisi και των πληροφοριών που μπορεί να αντλήσει για τη συγκεκριμένη αλληλεπίδραση.
Case study: Insulin lispro & Prednisolone
Η λήψη κορτικοστεροειδών, όπως η πρεδνιζολόνη, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κάθαρσης της γλυκόζης καθώς και την επίδραση στην έκφραση των γλυκοζομεταφορέων GLUT-2.
Έχει συνεπώς παρατηρηθεί πως κατά τη συγχορήγηση ινσουλίνης και κορτικοστεροειδών προκύπτει αλληλεπίδραση μέτριας σοβαρότητας.
Στην καρτέλα Insulin lispro vs Prednisolone, περιέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και προσφέρεται η κατάλληλη συμβουλή ως εξής:
- Μηχανισμός: Τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο, πού δρουν και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι δύο δραστικές ουσίες.
Τα γλυκοκορτικοειδή μπορεί να αυξήσουν τη γλυκονεογένεση, να μειώσουν την πρόσληψη γλυκόζης και να μειώσουν την ανοχή στη γλυκόζη, οδηγώντας και υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης.
- Αποτέλεσμα: Ποια η συνέπεια σε επίπεδο φαρμακοκινητικής και φαρμακοδυναμικής.
Μείωση της υπογλυκαιμικής δράσης της ινσουλίνης.
- Ανεπιθύμητη ενέργεια: Ποιες οι παρενέργειες που αντιμετωπίζει τελικά ο ασθενής σε επίπεδο οργάνου ή συστημικά.
Υπεργλυκαιμία και ανεπαρκής ρύθμιση του σακχάρου.
- Συμβουλή για τον επαγγελματία υγείας:
Για τον Φαρμακοποιό: Ενημερώστε τον ασθενή για την αλληλεπίδραση αυτή και συστήστε του να επισκέπτεται τακτικά τον θεράποντα γιατρό. Συστήστε τακτικό έλεγχο του σακχάρου και αναφορά στον γιατρό οποιωνδήποτε ασυνήθιστα υψηλών τιμών ή σημείων υπεργλυκαιμίας.
Για τον Ιατρό: Παρακολούθηση της πορείας του ελέγχου του σακχάρου και ανάλογη προσαρμογή της δόσης της ινσουλίνης. Παρακολούθηση για σημεία υπογλυκαιμίας κατά τη διακοπή των κορτικοειδών.