MENU CLOSE
f-anazitisi logo

19 Μαρτίου 2024 Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη δράση της ινσουλίνης

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη δράση της ινσουλίνης

Η σωστή αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη απαιτεί ρύθμιση των τιμών του σακχάρου του αίματος, μέσω της χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής αλλά και της τήρησης ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Στους ασθενείς που βρίσκονται σε σχήματα ινσουλινοθεραπείας, η διατροφική παρέμβαση αποτελεί βασικό παράγοντα της πρόληψης των επιπλοκών που σχετίζονται με τη χορήγηση ινσουλίνης.

Ο φαρμακοποιός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αρμονικής σύζευξης μεταξύ της διατροφής με τη χορηγούμενη ινσουλίνη, παρέχοντας στον ασθενή την κατάλληλη διαιτολογική συμβουλή, με τη βοήθεια της f-anazitisi.

Συγκεκριμένα μέσω της ενότητας «Φάρμακο & Διατροφή» θα έχει πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται σχετικά με την αλληλεπίδραση διάφορων διατροφικών κατηγοριών με τις ινσουλίνες.

Case study: Insulin lispro

 Στην καρτέλα «Φάρμακο & Διατροφή» για τη δραστική ουσία Insulin lispro (προσβάσιμη από όλα τα εμπορικά σκευάσματα που την περιέχουν) είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες για το προφίλ της αλληλεπίδρασης με συγκεκριμένες ομάδες τροφών ή συστατικών τροφών:

  1. Φαρμακευτική αλληλεπίδραση: Το τρόφιμο επηρεάζει τη φαρμακοκινητική ή τη φαρμακοδυναμική της δραστικής ουσίας (ή και αντίστροφα).

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β3: κόκκινο κρέας, λαχανικά, μαγιά, πουλερικά, ψάρια

Αποτέλεσμα: Η βιταμίνη Β3 μπορεί να διαταράξει το γλυκαιμικό έλεγχο και να προκαλέσει υπεργλυκαιμία.

Συμβουλή: Να καταναλώνονται με μέτρο τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β3.

  1. Αλληλεπίδραση που επηρεάζει τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου: Το τρόφιμο ενδέχεται να αναστέλλει ή να ενισχύει κάποια από τις παρενέργειες.

Τροφές που υποβοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη:

  • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κ.α.).
  • Τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα (ξηροί καρποί, σολωμός, τόνος, γαύρος, σαρδέλες, ρέγγα, κ.α.).
  • Τροφές πλούσιες σε χρώμιο (βοδινό, κοτόπουλο, μαγιά μπύρας, μπρόκολο, κ.α.).
  • Τροφές που υποβοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη (αγκινάρα, αμύγδαλα, βατόμουρα, ηλιόσπορος, κ.α.).

Τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη:

  • Τροφές που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες (αρτοσκευάσματα, λευκό ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι).
  • Τροφές που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες (αναψυκτικά, ζάχαρη, σοκολάτα, κ.α.).
  • Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά (αλλαντικά, έτοιμα γεύματα και σάλτσες, τηγανιτά φαγητά, κ.α.).
  • Οινοπνευματώδη ποτά (αλκοόλ, γλυκό κρασί, λικέρ, μπύρα).

Τέλος, παρέχονται γενικές πληροφορίες για τη σχέση φαρμάκου - τροφής σε όλα τα επίπεδα, από τον τρόπο & χρόνο λήψης του φαρμάκου, συμβουλές σε περιπτώσεις εμφάνισης υπογλυκαιμίας και/ή υπεργλυκαιμίας, καθώς και οδηγίες για τη λήψη του κατά την περίοδο της γαλουχίας:

Συστήνεται χορήγηση εντός 30 λεπτών από ένα κανονικό ή ελαφρύ γεύμα που περιέχουν υδατάνθρακες.

Υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα πλεονάσματος ινσουλίνης σε σχέση με την πρόσληψη τροφής, την κατανάλωση ενέργειας ή και με τα δύο.

Ήπια επεισόδια υπογλυκαιμίας συνήθως μπορούν να αντιμετωπισθούν με από του στόματος χορηγούμενους υδατάνθρακες.

Υπεργλυκαιμία και διαβητική κετοξέωση μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς δοσολογίας ινσουλίνης σε σχέση με την πρόσληψη τροφής, την κατανάλωση ενέργειας ή και με τα δύο.

Σε καταστάσεις σοβαρής υπεργλυκαιμίας, συνιστάται η χορήγηση ινσουλίνης ταχείας δράσης.

Κατά τη διάρκεια της γαλουχίας μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή της δοσολογίας της ινσουλίνης και της δίαιτας από τον θεράποντα ιατρό.

 

Image by: https://www.freepik.com/free-photo/side-view-diabetic-woman-checking-her-glucose-level_65609189.htm#from_view=detail_serie