MENU CLOSE
f-anazitisi logo

17 Ιουνίου 2024 Κουρκουμάς: Ένα φυσικό αντιμυκητιασικό!

Κουρκουμάς: Ένα φυσικό αντιμυκητιασικό!

Η στοματική καντιντίαση είναι μια πάθηση που οφείλεται σε υπερανάπτυξη μυκήτων του γένους Candida, και ειδικότερα του Candida albicans. Παρότι αποτελεί ήπια μόλυνση που δεν ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή, η ανθεκτικότητά της έναντι των συστηματικών θεραπειών έχει στρέψει τη διεθνή ερευνητική κοινότητα προς αναζήτηση νέων τρόπων αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής.

Ο φαρμακοποιός οφείλει να είναι ενήμερος για όλα τα σκευάσματα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του ασθενούς και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του περιστατικού. Με τη βοήθεια της f-anazitisi και της ενότητας «Φάρμακο & Συμπληρώματα διατροφής», έχει πρόσβαση σε περισσότερα από 500 συμπληρώματα διατροφής /βότανα, συμπεριλαμβανομένων όσων βοηθούν στην αντιμετώπιση της στοματικής μυκητίασης, όπως ο κουρκουμάς.

Case study: Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς συναντάται κυρίως σε μορφή σκόνης, ενώ στο εμπόριο μπορεί να εμπεριέχεται σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές (σκληρή ή μαλακή κάψουλα, ταμπλέτες, ζελεδάκια, σιρόπι εκχυλίσματος κ.α.). Προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού Curcuma longa και περιέχει πληθώρα φυτοχημικών συστατικών με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Δρα αναστέλλοντας την ανάπτυξη των μυκήτων μέσω της επίδρασης στη μορφολογία των υφών, τη διαταραχή της συνοχής της πλασματικής μεμβράνης και την πάχυνση του κυτταρικού τοιχώματός τους.

Στην καρτέλα του συμπληρώματος διατροφής Κουρκουμάς (Curcuma longa) εμφανίζονται οι εξής πληροφορίες:

 • Δοσολογία: Ορίζεται η συνήθης ημερήσια δοσολογία σύμφωνα με την φαρμακοτεχνική μορφή ή με την ένδειξη για την οποία χρησιμοποιείται.

Μέγιστη ημερήσια δόση: 2.000mg. 

ΕΝΗΛΙΚΕΣ: Η προτεινόμενη δόση φτάνει τα 400-600mg σκόνης κουρκουμά, 1-3 φορές τη μέρα ή 500mg 4 φορές τη μέρα.

ΠΑΙΔΙΑ: Δεν υπάρχει συνιστώμενη δοσολογία.

 • Ενδείξεις: Αναφέρονται οι ενδείξεις για τις οποίες χορηγείται το έλαιο, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών.

Αντιφλεγμονώδες, Δερματοφυτία, Καντιντίαση, Μυκητιασική λοίμωξη, Αντικαρκινικό, Υπερλιπιδαιμία, κ.α.

 • Προφίλ ασφαλείας: Γίνεται λεπτομερής αναφορά στις αντενδείξεις, τα σημεία προσοχής κατά τη χρήση, τη χορήγηση κατά την κύηση και τη γαλουχία, και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η λήψη του κουρκουμά.

Αντενδείξεις

 • Να αποφεύγεται η συγχορήγηση με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά και αντιόξινα φάρμακα.
 • Να αποφεύγεται μετά από χειρουργική επέμβαση, επειδή μπορεί να προκαλέσει επιπλέον αιμορραγία, καθώς συμβάλλει στην αραίωση του αίματος.
 • Να αποφεύγεται η χρήση από άτομα με διαβήτη.

Σημεία προσοχής

 • Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων, χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού.
 • Απαιτείται προσοχή σε άτομα με ενεργό χολολιθίαση ή ιστορικό χολολιθίασης.
 • Η κατανάλωση του κουρκουμά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 8 συνεχόμενους μήνες.
 • Να διακόπτεται η λήψη 2 εβδομάδες πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.

Κύηση & Γαλουχία

Να αποφεύγεται.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

 • Μακροχρόνια κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως υπογλυκαιμία, ζάλη, ναυτία, διάρροιες και έλκος στομάχου.
 • Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στη χολή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς πόνους στην περιοχή της κοιλιάς.
 • Μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα οξαλικών στα ούρα, που με τη σειρά τους οδηγούν στη δημιουργία λίθων στα νεφρά, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι αδρανείς, όσοι παίρνουν φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, καθώς και οι πάσχοντες από νόσο του Crohn.
 • Μπορεί να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

 

Image by: https://www.freepik.com/free-photo/turmeric-powder_1326907.htm#fromView=search&page=2&position=0&uuid=e0a5e45e-ab4c-421f-9265-5305ff442a95